044 528-85-07
093 975-24-93

Замість податкової поліції в Україні з'явиться Бюро економічної безпеки

В Україні створять Бюро економічної безпеки, яке замінить податкову міліцію. Відповідний закон 25 березня набув чинності.

Вчора документ опублікували у виданні «Голос України». «Закон набирає чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування, крім пункту 5 цього розділу, який набирає чинності з дня оголошення Кабінетом міністрів про початок діяльності Бюро економічної безпеки України, але не пізніше ніж через шість місяців з дня набрання чинності цим закону», – свідчить текст документа.

Варто підкреслити, що для уникнення колапсу в системі передбачений перехідний період. Кримінальні провадження передадуть Генеральній прокуратурі. Коли ж у штаті Бюро економічної безпеки буде 30% працівників – справи перейдуть до відомства.

«Бюро економічної безпеки - єдиний орган державної влади, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції, які будуть переосмислені з тим, щоб це був не стільки силовий, скільки аналітичний орган», – раніше відзначали в Офісі президента.

Відповідно до закону, СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів про корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління й економіки.

Це дозволить відомству сфокусуватися на виконанні завдань, які дійсно безпосередньо пов'язані з безпекою держави, з контррозвідувального діяльністю у сфері економіки.

БЕБ є центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави. Його діяльність спрямовується і координується Кабінетом міністрів.

Директора призначає Кабмін за поданням прем'єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Термін перебування на посаді – 5 років. При цьому керівник не зможе працювати понад два терміни поспіль.

Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія. У неї входять три людини від Ради національної безпеки і оборони, три людини від Верховної ради і три людини від КМУ.

У складі центрального апарату та територіальних управлінь Бюро буде до 4 тисяч осіб. При цьому працівники інформаційно-аналітичного підрозділу є детективами, але не наділені повноваженнями застосовувати поліцейські заходи.

27.03.2021