044 528-85-07
093 975-24-93

Цивільний шлюб: Реєстрація народження дитини та встановлення батьківства

При зареєстрованому шлюбі процедура реєстрації народження дитини проста, оскільки здійснюється на підставі Свідоцтва про шлюб та документу закладу охорони здоров'я про народження дитини , в якому дружина записується як матір, а чоловік як батько дитини (ст.122 СКУ).

У цивільному шлюбі дещо інша процедура реєстрації народження дитини та встановлення батьківства. 

Так відповідно до частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Отже особи які проживають в не зареєстрованому шлюбі також є сім’єю.

Статтею 52 Конституції України та статтею 142 Сімейного Кодексу України де чітко зазначено що діти рівні у своїх правах незалежно від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним.

Можна сказати про те що: права та обов’язки кожного із батьків однакові, незалежно від форми шлюбу.

Відповідно до частини 1, 2, статті 13 Закону України про Державну реєстрацію актів цивільного стану, державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

Походження дитини від матері визначається відповідно до частини 1 статті 125 Сімейного кодексу України,на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

Походження дитини від батька в цивільному шлюбі потребує юридичного підтвердження.

Існує два варіанти підтвердження батьківства.

  • за заявою жінки та чоловіка або особистої заяви чоловіка до органу державної реєстрації актів цивільного стану .
  • за рішенням суду.

Умови за яких батьківство встановлюється за рішенням суду:

  • відсутність зареєстрованого шлюбу між батьками дитини на момент її народження;
  • відсутність спільної заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою;
  • відсутність особистої заяви чоловіка про визнання себе батьком дитини.

Відповідно до частини 3 статті 128 Сімейного кодексу України позов про визнання батьківства може бути пред’явлений:

  • матір'ю дитини;
  • особою, яка вважає себе батьком дитини;
  • опікуном дитини;
  • піклувальником дитини;
  • особою, яка утримує та виховує дитину;
  • самою дитиною, якщо вона досягла повноліття.

Відповідно до частини 4 Статті 128 Сімейного кодексу України – Позов про визнання батьківства приймається судом якщо матір дитини вказала батька дитини у Книзі реєстрації народжень.

Це регулюється відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень проводиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Також 128 стаття Сімейного кодексу визначає, що доказами для визнання батьківства можуть бути будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до глави 5 Цивільного процесуального Кодексу це можуть бути: пояснення сторін та третіх осіб, показання свідків, письмові докази, речові докази, висновок експерта.

Як докази для встановлення батьківства в суді можуть бути досліджені листи, в яких він повідомляє про можливість народження,заява відповідача за місцем роботи про надання йому відпустки у зв'язку з народженням дитини, показання свідків про виявлення відповідачем турботи про дитину та її матір , телеграми відповідача тощо.

У разі смерті чоловіка встановлюється факт батьківства за рішенням суду, відповідно до статті 130 Сімейного Кодексу України.

Відповідно до статті 126 Сімейного кодексу України походження дитини від батька визначається, за заявою жінки та чоловіка які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Частина 3 статті 13 Закону України про державну реєстрацію актів цивільного стану, передбачає термін реєстрації не пізніше 1 місяця з дня народження дитини ,а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів.

Так, несвоєчасна без поважної причини реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що передбачено статтею 212 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Державна реєстрація народження дитини проводиться безоплатно.

Юрист юридичної компанії «Правова група «Юста»»
Руслан Гришков

 

09.12.2014