044 528-85-07
093 975-24-93

Порядок державної реєстрації фізичної особи-підприємця

Відповідно до статті 5 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі – Закон), державна реєстрація фізичних осіб-підприємців проводиться за місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Місце проживання фізичної особи – житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо) у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово, що знаходиться за певною адресою, за якою здійснюється зв'язок з фізичною особою-підприємцем (ст. 1 Закону).

Документи для державної реєстрації фізичної особи-підприємця подаються до державного реєстратора Державної реєстраційної служби України за місцем проживання фізичної особи.

Перелік документів: заповнена реєстраційна картка форми  № 10; ксерокопія паспорта та картки платника податку, довіреність (у разі якщо документи подаються представником).

Відповідно до ст. 8 Закону, документи, які подаються (надсилаються  поштовим  відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.

Реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами. Якщо документи надсилаються державному реєстратору поштовим відправленням, справжність підпису заявника на реєстраційній картці (заяві, повідомленні) повинна бути нотаріально засвідчена. Реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця форми № 10 Ви зможете знайти на офіційному сайті Державної реєстраційної служби України, або за вказаним посиланням тут – http://www.drsu.gov.ua/show/93.

В реєстраційній картці зазначається код виду економічної діяльності відповідно до КВЕД, який Ви зможете переглянути та обрати тут – http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/kv10_i.htmlа момент реєстрації вид економічної діяльності, який записаний першим, вважається основним). До реєстраційної картки може бути подана як додаток заява щодо обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість.

Якщо документи для проведення державної реєстрації подаються заявником особисто, державному реєстратору додатково пред'являється паспорт громадянина України.

У разі бажання та можливості, дії стосовно реєстрації можуть виконуватися іншою особою на підставі довіреності,  відповідно до ст. ст. 237, 244 Цивільного кодексу України, яка видається нотаріусом або особами, які прирівнюються до нотаріусів.

Реєстраційний збір за реєстрацію фізичних осіб-підприємців не справляється.

Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи – підприємця, які передбачені частиною першою статті 44 цього Закону в якій зазначено що підставами для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи – підприємця є: невідповідність відомостей, які вказані у реєстраційній картці на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця, відомостям, які зазначені у документах, що подані для проведення державної реєстрації; наявність обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом, щодо фізичної особи, яка має намір стати підприємцем; наявність в Єдиному державному реєстрі запису, що заявник є підприємцем.

Відмова у проведенні державної реєстрації фізичної особи – підприємця з інших підстав не допускається.

За відсутності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи – підприємця державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця на підставі відомостей реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця є датою державної реєстрації фізичної особи – підприємця.

Строк державної реєстрації фізичної особи – підприємця не повинен перевищувати два робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця.

Не пізніше наступного робочого дня після отримання державним реєстратором від органів статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України даних про взяття на облік фізичної особи – підприємця державним реєстратором видається (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику виписка з Єдиного державного реєстру.

Законом не передбачено окремого порядку державної реєстрації фізичних осіб – іноземців як фізичних осіб – підприємців. Для того щоб іноземна особа зареєструвалась фізичною особою – підприємцем необхідно:

  • зареєструвати своє місце проживання впродовж десяти днів після прибуття на територію України;
  • знаходитися в зареєстрованому місці протягом шести місяців з дня реєстрації;
  • отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • подати державному реєстратору вищезазначені документи за своїм місцем проживання.

Після отримання виписки Ви можете займатися підприємницькою діяльністю.

Статтю підготував юрист ТОВ «Правова група «Юста» Віталій Магдич

27.11.2014